17.01.2012 14:04

Férová banka

Uplynulý rok 2011 přinesl na poli bankovních produktů v České republice celou řadu změn a nových impulsů, které by v letošním roce mohli výrazněji rozhýbat zejména trh bankovních poplatků a spořicích účtů. V loňském roce na český trh vstoupily další dvě retailové banky, tedy nízkonákladové banky, které se snaží prosadit nulovými nebo velmi nízkými poplatky. Jde o Air bank skupiny PPF a ZUNO banku od rakouské Raiffeisen bank. Obě banky nabídli běžný účet za 0 Kč a tím se přidali k již existující mBank a Fio bance, které mají stejnou obchodní strategii a na českém trhu již působí několik let. Fio banka nabízí kromě standardního účtu také transparentní účet, který velmi často využívají neziskové organizace ke zveřejňování svých finančních příjmů a výdajů.

Díky širší nabídce bank s nulovými poplatky, jsou banky nuceny k tomu, že při boji o nové klienty musejí nabízet nějaké další výhody navíc. Pro zlákání klientů na běžný účet se ukazuje jako nejvhodnější, kromě nulových poplatků, také zřízení spořicího účtu. Spořicí účty jsou samozřejmě také vedeny zcela zdarma, navíc mohou klienti kdykoli své peníze vybrat nebo libovolně převádět mezi oběma účty. Mezi nejznámější spořicí účty patří například ING Konto od ING Bank. Hlavní soutěž se mezi bankami vede o aktuální výši úročení spořicích účtů.

V letošním roce nás tedy opět čeká vyostření soutěže mezi bankami, kterou ještě umocňuje postupně se měnící neochota Čechů opouštět svoji banku, kvůli výhodnější nabídce od konkurenční banky. Důležité je ovšem to, že na tom vydělají klienti bank, tedy my všichni. Bankovní trh je naštěstí velmi konkurenční prostředí. Jiná situace je například v oboru mobilních operátorů, kde figurují pouze tři firmy a snadno tak máme dražší služby než v okolních státech. Taková situace však již v bankovnictví nehrozí.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství