25.02.2015 02:37

Osobní bankrot jako cesta z dluhů

Každý z nás se patrně dostal v životě do situace, že dlužil peníze ať již za nezaplacené složenky, nebo třeba za půjčku u spotřebitelského úvěru. Dokud své závazky zvládáte, není třeba se poohlížet po tom, jak se jich jednou pro vždy zbavit. Jestliže však začnete mít problémy se splácením svých dluhů a zároveň dlužíte více věřitelům, stojí za úvahu se včas porozhlédnout po možných řešeních. Nejhorší co totiž může každý z nás s dluhy udělat je to, že je přestane řešit a bude si myslet, že nějakým zázrakem zmizí sami od sebe. To se ovšem nestane a nakonec se budou problémy s dluhy jen zhoršovat a skončí exekucí, dražbou nemovitosti anebo také mnohem hůře.

Se zadlužením, které už není dlužník schopen zvládnout, přitom počítá i náš právní řád, ve kterém je stále relativně nově upravený osobní bankrot. Osobní bankrot neboli insolvence či oddlužení slouží k ochraně dlužníka před věřiteli, kdy dlužníkovi umožňuje se během maximálně pěti let zbavit veškerých dluhů a zaplatit z nich pouze 30%. Možnost vyhlášení osobního bankrotu zná celá řada evropských zemí a také například USA. Jde tedy o osvědčený nástroj, který chrání jak práva dlužníka a umožňuje mu návrat do společnosti s čistým štítem, tak chrání také práva věřitelů, neboť při schválení osobního bankrotu získají zpět nejméně 30% svých pohledávek, což je pro ně u problematických pohledávek ekonomicky zajímavé.

Osobní bankrot je v českém právním řádu upraven od roku 2008 a za tu dobu jej využili desítky tisíc dlužníků. Pokud chcete požádat o vyhlášení osobního bankrotu, musíte splnit přísné podmínky, které jsou podrobně upraveny zákonem. O vyhlášení osobního bankrotu rozhoduje soud, a proto je vhodné využít při přípravě návrhu na oddlužení služeb odborníků, specializujících se na insolvenci. Možnost požádat o osobní bankrot je omezená pouze na jednu žádost, a pokud neuspějete při prvním podání, další pokus již vám soud nedovolí. Proto je klíčové se před podáním návrhu na insolvenci poradit. Jednu ze společností, které se zabývají poradenstvím při oddlužením fyzických osob, najdete na stránkách  www.stopdluhum.cz . Jejich odborníci se oddlužením zabývají již téměř pět let a mají 99% úspěšnost při vyhlašování osobních bankrotů. Nejde pouze o jednorázové poradenství, ale provedení klienta celým procesem insolvence, včetně zpracování podkladů a hlídání všech důležitých termínů.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství