09.09.2011 22:10

Soukromé půjčky

Když jste v platební neschopnosti výplata v nedohlednu a máte už například několik jiných půjček či hypotéku, stávají se pro vás další půjčky nedostupné. Alespoň tedy u bankovních institucí, které si velmi pečlivě hledají vaši platební morálku a také vaši finanční kredibilitu skrze různé registry dlužníků a podobně. Co v takové situaci dělat, když potřebujte půjčit třeba jen malý obnos peněz na krátkou dobu? Jsou tu pro vás k dispozici půjčky přímo od soukromých osob.

Soukromé půjčky využívají zákonné možnosti půjčování peněz na takzvanou směnku. Směnka je cenný papír, kterým si věřitel zajišťuje svůj závazek pro jeho pozdější řádné splacení. Zajištění dluhu směnkou je tzv. nezpochybnitelný závazek, který je následně přímo vymahatelný. Půjčky na směnku jsou tedy dostupné i pro ty, kteří již mají u bankovních domů zavřené dveře, anebo nechtějí absolvovat celý kolotoč okolo bankovní půjčky.

Výhodu půjček na směnku je jejich rychlé vyřízení a také dobrá ochrana zákonem, který stanoví přesné náležitosti směnky. Za hlavní náležitost je třeba považovat to, že směnka musí být písemná. Dále je to její splatnost a místo kde má být splacena. Nelze tedy půjčku na směnku uzavřít například ústně či směnku vystavit dodatečně a krýt pomocí směnky půjčené peníze.

Výhodou půjček od soukromých osob je tedy jejich jistá neformálnost, kdy není nutné dokládat výši svého příjmu ani účel vaší půjčky. Odpadá nepříjemná a zdlouhavá administrativa stejně jako obavy z výpisů dlužníků a databází bank. Důležité také je, že jde o zcela zákonný způsob půjčování peněz, který se běžně používá. Měli byste vědět, že tím že je směnka cenný papír lez ji dále prodat i bez souhlasu dlužníka. To ale není zas natolik odlišné od jiných závazků, které se také běžně převádějí od původních věřitelů na další osoby. Povinnost splatit směnku i způsob, jakým to má dlužník udělat musí být uveden přímo v samotné směnce.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství