27.06.2011 09:48

Elektronický podpis ušetří čas

Zavedením elektronického podpisu v České republice před několika lety došlo k významnému zvýšení komfortu pro občany a firmy, kteří často komunikují se státní správou či městskými a obecními úřady. Elektronický podpis každému ušetří velké množství času a v případě advokátních kanceláří či advokátů vám zároveň prodlouží lhůty pro podání. Každému právníkovi se nesčetněkrát stalo, že utíkal na podatelnu soudu těsně před zavírací dobou v poslední den lhůty podání. Pokud byste však měli elektronický podpis, mohli jste podání poslat na podatelnu soudu v klidu své kanceláře nebo domova a to až do půlnoci posledního dne lhůty.

Kromě komfortu odesílání podepsaných dokumentů přímo ze svého počítače, šetří elektronický podpis také ostatní náklady. Pořízení elektronického podpisu samo o sobě není drahou záležitostí. S elektronickým podpisem si můžete pořídit také software na elektronický podpis PDF. Poté již není problém signovat veškeré dokumenty, které nemusejí být zaslány v originále a odesílat je přímo z pracovního počítače. Ušetříte čas, výdaje za doručování a výdaje za tisk. Vašim poslíčkům v advokátní kanceláři ubude práce což vám opět s níží výdaje.

Použití elektronického podpisu je možné ve všech případech komunikace se státní správou a samosprávou, jako je například Finanční úřad, Správa sociálního zabezpečení, pojišťovny, soudy, obce, kraje a ministerstva, stejně jako další správní orgány. Elektronický podpis samozřejmě můžete uplatnit ve spojení s vaší datovou schránkou. Výhodou elektronického podpisu je kromě úspory času a nákladů na podání listiny také rychlost podání, na které postačí několik desítek sekund. Právníci také ocení, že pokud máte elektronický podpis, tak podatelny pro vás nezavírají ani o víkendu. Posílat dokumenty podepsané elektronickým podpisem můžete v kteroukoli denní dobu a 365 dní v roce. Nemít elektronický podpis je tak pro právníky dražší záležitostí a snižuje flexibilitu poskytovaných služeb.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství