24.02.2015 02:05

Jak vybrat krmivo pro štěňata, dospělé a starší pejsky

Stejně jako pro člověka, je i pro vašeho pejska důležité, co jí. Je prokázané, že pes, stejně jako jakékoli jiné zvíře, potřebuje speciální stravu, která je bohatá na látky důležité pro jeho zdraví. Vyvážená potrava psů je plná těch správných aminokyselin, minerálů a vitamínů a umožňuje psům dělat vše, co mají rádi. Výběr krmiva pro psy je však velmi široký. Je nutné se pečlivě zamyslet nad tím co vy a váš pes potřebujete a podle toho krmivo zvolit přímo na míru. Nejmodernější a pro přípravu nejjednodušší krmivo jsou granule. Granulované krmivo je vhodné pro psa každého věku, protože je možné vybrat typ granulí s tím nejlepším složením pro každý věk psa.

Věk psa je pro volbu granulí zásadním kritériem, ale musíte mít na zřeteli i zdravotní stav vašeho psa a jeho vytížení. Granule se nemusí nijak upravovat, lze je prostě jednoduše nasypat do misky bez namáčení a váš pes má vše, co potřebuje. Při krmení granulemi ovšem vždy dbejte na to, aby pes měl neustálý přístup k čerstvé vodě. Stáří psa je při volbě krmiva pro psy obzvláště důležité, protože nároky na stravu se u psů stejně jako u lidí s věkem výrazně mění. Rozdílné potřeby má štěně, dospělý pes i senior.

Štěně prochází bouřlivým vývojem, potřebuje proto hodně živin a energie pro správný růst kostí, svalů i kloubů. Mladí psi se hodně pohybují a jejich energetické nároky jsou proto enormní. Jako vhodné krmivo se tedy nejvíce hodí granule pro štěně i to z toho důvodu, že pokud začnete dávat granule pejskovi v mladém věku, zvykne si na ně a nebude mít později s jejich konzumací problém.

Starší pes neboli psí senior se naopak pohybuje méně a jeho výdej energie je mnohem menší. Staršímu pejskovi naopak často hrozí nabírání na váze v důsledku omezení pohybu a konzumace příliš energeticky bohaté stravy. Starší psi dále potřebují vyváženou stravu a především dostatek minerálů, neboť jim stejně jako starším lidem hrozí různé formy řídnutí kostí nebo ochabování svalů. Důležité proto je pro staršího psa zvolit krmivo pro starší psy, které je pro jeho věk speciálně připravené.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství